Lichamelijke Opvoeding Albert Sickler

> Home


LinksDeze site bevat voornamelijk links t.b.v. sportoriŽntatie.

De site "overige links" bevat links naar overige onderwerpen.


A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Y Z


SportoriŽntatie


Op alfabetische volgorde

A
terug naar het begin

aikido
Aikido is een typische vechtsport. Een sport die gericht is op zelfverdediging. In feite geldt dat ook voor judo maar aikido komt in zekere zin veel sierlijker over. Wil je er meer over weten..., maak dan gebruik van de volgende link. Dan kun je in detail zien waar de sport over gaat.
In Nederland wordt aikido ook beoefend. Met de woorden aikido en je woonplaats kom je met behulp va een zoekmachine snel te weten wat er in je woonplaats op het gebied van aikido te beleven is.

http://www.aikiweb.com

http://aikido.pagina.nl
Een startpagina die geheel gericht is op aikido.


American football
Het is nog steeds een opvallend feit dat in Europa en een aantal andere werelddelen voetbal de sport nr.1 is. In Amerika geniet American Football een veel grotere populariteit dan voetbal. De Amerikaanse bonden doen er alles aan om deze sport ook in Europa ingevoerd te krijgen. Vooral in de grote steden ziet men nu American football-organiaties ontstaan.
http://www.nfl.com
De site van de National Football Leage. De belangrijkste competitie in Amerika. En dit is tevens de belangrijkste site op het gebied van American Football.

http://americanfootball.pagina.nl
Een pagina vol links en allemaal hebben ze te maken met amrican football!

atletiek
Atletiek is in feite een verzamelnaam voor allerlei soorten "sporten", we spreken liever van atletieknummers. Denk maar eens aan loopnummers, maar ook speerwerpen, kogelstoten en hoog- en verspringen.
Atletiek vormt vooral een uitdaging voor de sporter die van individuele prestaties houdt. Voortdurend is er de uitdaging om de individuele prestatie te verbeteren. In veel gevallen hangt die prestatie van persoonlijke aanleg af. Naast aanleg vormen techniek en training belangrijke begrippen.
En dan hebben we natuurlijk ook onze toppers, met als grootste topper de "Sportvrouw van de Eeuw"; Fanny Blankers-Koen die met haar 4 gouden medailles ook onderstreepte dat vrouwen op de Olympische Spelen tot topprestaties konden komen. Zoiets klinkt nu ouderwets... maar er waren andere tijden.

http://www.knau.nl
De officiŽle site van de KNAU (Koninklijke Nederlandse Athletiek Unie)

http://atletiek-verenigingen.pagina.nl
Alle atletiek-verenigingen op een rijtje. Natuurlijk kun je ook aan de hand van een zoekmachine zoeken of er bij jou in de buurt een atletiek-vereniging is. Geef een combinatie op met de naam van de plaats en de woorden atletiek + vereniging: het resultaat zal verbluffend zijn

http://www.runnersworld.nl
Runnersworld is een bekend Amerikaans magazine. De site geeft veel informatie.

http://www.iaaf.org
0fficiŽle site van de IAAF. Zeer veel informatie waaronder foto's en video. Ook tref je er trainingsschema's aan.

http://atletiek.pagina.nl
Als de vorige links nog niet voldoende opleverden...


aerobics
Aerobic is nog een jonge tak va sport. En velen hebben moeite om het een sport te noemen. Omdat er ook wedstrijden zijn is er niets op tegen om aerobic een sport te noemen. Maar de wedstrijdvorm is zeker niet de belangrijkste. Lekker bezig zijn op muziek. Samen met anderen (dikwijls vriendinnen)... dat is wat aanspreekt. Veel meisjes kiezen voor aerobic vanwege de sfeer (muziek) en het feit dat het goed is voor je figuur!

http://www.turnstep.com Een beroemde site met een enorme verzameling bewegingen, enz.

http://www.aerobics.com
Nog meer over aerobics.

http://www.thefitnessguide.com
Meer over fitness. Ook allerlei adviezen op het gebied van gezondheid.


B
terug naar het begin

badminton
Badminton is een spel waar het gaat om snelle reacties en snelle bewegingen. Niet voor niets is het een sport waarbij men nogal eens geblesseerd raakt. In wedstrijden zijn je vaak pezige types dit spel spelen. En natuurlijk op vakantie .... iedereen speelt het dan voor de tent of caravan!

http://www.eurobadminton.org
De site van de Europese Badmintonfederatie. Deze site geeft ook veel informatie over de geschiedenis van badminton. Dan tref je er ook veel links op aan.

http://www.badmintonsport.nl
Een Nederlandse site vol informatie.

http://badminton.pagina.nl
Voor wie nog meer wil!


baseball
Basebal & softbal zijn bekende sporten in Amerika. Trouwens wie heeft niet op school met deze sport kennis gemaakt. Het zijn typische vormen van slagspelen. Het aardige is dat je in teamverband speelt en toch af en toe individueel je prestatie moet neerzetten. De Engelse term baseball komt met ons honkbal overeen. Softbal is zeker onder scholen populair als typische schoolsport.

http://www.baseball.ch
De site van de International Baseball Federation. Op de site kun je ook lezen wat de regels van het spel zijn. Daarnaast tref je er volop nieuws op aan.


basketbal
Basketbal is ook in Europa zeer populair. Het is een typische binnensport waarbij je in teamverband speelt. Snelheid en strategie spelen hierbij een belangrijke rol. Alhoewel basketbal in wedstrijdverband doorgaans door lange spelers wordt gespeeld zie je dat technisch begaafde spelers ook met mindere lengte tot de top kunnen doorbreken.

http://www.fiba.com
De site van de Internationale Basketbalfederatie. Men treft er veel informatie op aan zoals foto's, de reglementen, de wedstrijden, enz.

http://www.debasketballsitevannederland.nl
Eeven intypen (en basketball is met dubbel l!) maar het loont de moeite...

http://basketbal.pagina.nl
Voor wie avonden bezig wil zijn...


bergbeklimmen
Bergbeklimmen zie je niet vaak in Nederland... of toch, met de klimwanden wordt deze sport volop in Nederland beoefend. Meestal gaat het dan om je voor te bereiden op het echte werk in de bergen. Kracht, techniek en uithoudingsvermogen spelen een belangrijke rol. Een sport waarbij het zeker ook gaat om het beleven van de natuur. Er zijn maar enkele sporten waarbij de beleving van de natuur zo'n belangrijke rol speelt.

http://www.climbing.nl
Alles over bergbeklimmen. Een site die bekend staat als "de climbing Dutchman".

http://klim.pagina.nl
Nog meer over klimmen.


boksen
Boksen is een typische volksport. Boksen is altijd populair geweest als een soort volksvermaak en wie de bedragen ziet die TV-stations in Amerika betalen, weet dat het nog steeds een volksport is. Meestal door mannen beoefend. Kortom, een sport voor mannen en gezien het feit dat er rake klappen kunnen vallen ook een sport waarbij men met blessures rekening moet houden. En voel je je tot deze sport aangetrokken? Overal vind je wel een boksvereniging. Zoek maar eens met boksvereniging + woonplaats met je zoekmachine.

http://www.boksen.nl
De site van de Nederlandse bond.

C
terug naar het begin

cricket
Cricker is natuurlijk een typisch sport die uit Engeland over komt waaien. Echt populair is de sport hier niet ondanks die fraaie witte kleding...
Wil je meer weten, kijk dan eens naar de volgende site.

http://www.cricketworld.com
Een bekende site met wereldnieuws en veel informatie. Je kunt daarbij een zoekmachine gebruiken.

http://cricket.pagina.nl
Zelfs deze sport kent een startpagina!


D
terug naar het begin

darts
Darts is na de Nederlandse successen weer enorm populair geworden. Het is van oorsprong typisch een spel dat je in de Engelse pub aantrof. En nog steeds... de goede pub heeft darts. Meer weten...

http://www.dartcity.nl
De site waar je alles over darts vindt.

http://www.idpa.net
De officiŽle site van de International Darts PLayers Association. Veel informatie waaronder links naar allerlei sites op het gebied van darts.

http://dart.pagina.nl
Als je nog meer wilt weten!


duiken
Duiken is weer typisch een sport waarbij de beleving van de natuur een overheersende rol speelt. Vaak heeft men met duiken op vakantie kennisgemaakt en de indrukken waren zo geweldig dat men zich blijvend op de sport is gaan richten. Er bestaan bijzonder veel sites die zich op het duiken richten en daaruit kan men ook afleiden dat deze sport bij grote groepen zeer populair is.

http://www.duik.net
Alles over duiken

http://www.diversguide.com
Een bekende Engelstalige site.
E
terug naar het begin

Misschien dat je een naam van een sport kunt vinden die met de letter E begint... Ons lukte het niet. Of je komt op een atletiekonderdeel zoals "de estafetteloop". Maar bij de letter E is het goed om te wijzen op de vele Engelse sites. Wellicht is het al opgevallen dat we in dit overzicht ook naar sommige Engelstalige sites verwijzen. Vaak gaat het om Amerikaanse sites die door hun geweldige vormgeving en inhoud beslist opvallen.


F
terug naar het begin

fitness
Fitness is een algemene uitdrukking voor allerlei activiteiten om je weer fit te voelen. Je kunt het individueel doen maar ook in groepsverband. Doorgaans is het geen westrijdsport maar bepaalde vormen (zie aerobics) kunnen weer wel als wedstrijdsport worden beoefend.

http://fitness.pagina.nl


freefight
Freefight is een vechtsport die voor velen negatieve gevoelens oproept. Dat is niet vreemd want dikwijls gaat het er hard aan toe. Aan de andere kant moeten we constateren dat het bij boksen er ook hard aan toe gaat. Freefight is gebaseerd op de gedachte dat met een beperkt aantal regels de sporter moet kijken met welke techniek hij (en zelfs zij) de overwinning behaalt. De echte kenner zal je zeggen dat het vooral de bekende grondtechnieken zijn zoals die bijvoorbeeld bij judo bekend zijn. Ondanks het negatieve imago zijn er steeds meer jongeren die zich op deze tak van sport richten.

http://vechtsport.pagina
Als site hebben we hier verwezen naar de vechtsport.pagina. Dat is een startpagina met "alles over vechtsport" en dus ook over freefight.


Formule 1
In alle eerlijkheid... we vinden het niet een echte sport. Maar aangezien autosport door velen toch als sport wordt gezien plaatsen we Formule 1 ook maar in dit rijtje.

http://www.f1total.com
Duitsland houdt van racen, vandaar deze bekende site.

Of wil je meer over een team weten. We geven ťťn voorbeeld. Niet de minste natuurlijk!
http://www.ferrari.itfrisbee
Nou niet een sport om je in verenigingsverband op toe te leggen. Maar de vliegende schijfjes vormen vooral in de vakantie een aantrekkelijke uitdaging. Ideaal om gecontroleerde bewegingen onder de knie te krijgen, en bij het vangen telt een goede oog-hand-coŲrdinatie.

http://www.dse.nl/frisbee
De site van de Nederlandse Frisbee Bond. Hier tref je ook meer links aan.G
terug naar het begin

gewichtsheffen
Gewichtsheffen is een typische sport voor mensen die een natuurlijke aanleg hebben als het om kracht gaat. Het lijkt ons niet zo verstandig om daar op jonge leeftijd mee te beginnen. Zeker als je nog in de groei bent, is het niet verstandig om het lichaam zo zwaar te belasten.

http://www.powerlifting.com
Een typische site voor power liftengolf
Golf is de laatste jaren een enorm populaire sport geworden. Een vergelijking met tennis dringt zich op. Beide sporten waren stellig elite-sporten en we zien dat nu dat "het volk" zich er op stort. Vooral voor ouderen is dit kennelijk een aantrekkelijke sport. Bezig zijn in een fraaie omgeving, de uitdaging om dat balletje zo goed mogelijk bij de hole te krijgen. Daarnaast speelt ook het sociale aspect mee. De golfbaan is immers ook een ontmoetingsplaats.

http://www.golfinfo.nl
Een Nederlandse site over golf

http://www.golfweb.com
Een zeer uitgebreide site. Er zijn zelfs golfspelletjes op te vinden.

http://golf.pagina.nl
Voor wie alles wil wetenH
terug naar het begin

handbal
Handbal is een typische teamsport die vaak in sporthallen wordt gespeeld. Snelle acties, een goede oog-hand-coŲrdinatie zijn natuurlijk van belang. Je kunt je afvragen waarom handbal niet even populair is geworden als voetbal. Misschien ligt dat aan het feit dat handbal een typische binnensport is en voetbal gewoonlijk als buitensport wordt beoefend. We mogen natuurlijk ook het verschil in ontstaansgeschiedenis niet vergeten... Er is vastwel een handbalvereniging in jouw buurt. Zoek maar met handbalvereniging + woonplaats met jouw zoekmachine en je zult zien waar je "er tegen aan kunt gaan".

http://www.nhv.nl
De site van de Nederlandse Handbal Bond.

http://handbal.pagina.nl
De handbal-pagina.


handboogschieten
Wat voor geweerschieten geldt, gedlt in zekere zin ook voor handboogschieten. Voor een aantal mensen is het beslist een uitdaging. Bovendien... we kunnen niet ontkennen dat er een vleugje romantiek aan kleeft.. terug naar de riddertijd. Ook toen waren er al wedstrijden met de handboog en dus kunnen we stellen dat dit beslist een van de oudste sporten is!.

http://handboog.pagina.nl


hockey
Hockey is ook een sport die uit Engeland is over komen waaien. Net zoals voetbal. Maar er is wel een belangrijk verschil... Daar waar voetbal lange tijd een typische jongens/mannensport is gebleven, geldt dat hockey ook enthousiast door meisjes/dames wordt beoefend. Nederland kent de nodige successen en dat mist zijn uitwerking niet. Zoek maar eens met hockey + woonplaats welke verenigingen er bij jou zijn te vinden. Een echte teamsport waar vaak contacten voor het leven ontstaan!

http://www.hockeynet.nl
Alles over hockey.

http://www.whockey.com
Het Women's Hockey Web.

http://www.knhb.nl
De site van de "Koninklijke" mag natuurlijk niet ontbreken.

http://hockey.pagina.nl
Als bovenstaande nog niet genoeg is...


honkbal
zie zie baseball

http://honkbal.pagina.nl
Alles over honkbal.I
terug naar het begin


J
terug naar het begin

judo
Het jaar is 1961 en op de mat staat Anton Geesink. Vol spanning zit Nederland achter de buis... en jawel hij wint de gouden medaille. Maar meer dan het winnen van een gouden medaille is de doorbraak die hij hiermee veroorzaakte. Judo is van de bekende gevechtssporten beslist de meest geaccepteerde. Zowel voor jongens als meisjes. Goed voor je karakter wordt er dan bij gezegd. Het geeft je een groter gevoel van zelfvertrouwen. Dat mag allemaal waar zijn, de ware judo-liefhebber geniet ook van de bijzondere kenmerken van deze sport. De tegenstander met techniek (en ervaring) trachten uit te schakelen. Op de mat weliswaar! Overal zijn judo-verenigingen. Zoek maar eens met judo + plaatsnaam op een zoekmachine en je zult snel zien wat er bij jou in de buurt is.

http://www.jbn.nl
De site van de bond.

http://judo.pagina.nl
Alles over judo.K
terug naar het begin

kano
Al weer een sport waar het om de combinatie van een sportieve uitdaging gaat en het beleven van de natuur. Niet alleen als omgeving maar ook als het gaat om de "kracht van het water". Er zijn veel varianten. Van wedstrijdsport tot recreatiesport. Het is natuurlijk wel belangrijk dat er water bij je in de buurt is. Maar ach... waar is dat nou niet het geval in Nederland.

http://www.canoekayak.com
De site van het bekende blad "Canoe & Kayak Magazine.

http://www.nkb.nl
De site van de Nederlandse Kano Bond.


karate
Daar waar judo bekend staat als typische verdedigingssport, staat karakte meer als algemene vechtsport bekend... moge de beste winnen. Het is een vrij harde sport en er zijn veel varianten; van redelijk "technisch" tot hard (zoals het kyokushin karate). Er zijn dus ook veel bonden. De sport is vooral populair onder jongens. Waarschijnlijk omdat het een harde sport is. Als je je tot de sport voelt aangetrokken, kun je via een zoekmachine (karate + plaats) zien waar je je kunt uitleven. We geven een algemene site op als informatiebron.

http://vechtsport.pagina.nl
Ook over karate...


korfbal
Korfbal is in meer opzichten een opmerkelijke sport. Ten eerste is het een sport die uit Nederland komt. Ten tweede is het een zaal- en veldsport voor gemengde teams. In Nederland zijn er verschillende actieve verenigingen. Meer weten...

http://www.korfball.com
In feite een soort nieuwsarchief.

http://korfbal.pagina.nl
De korfbal-pagina.L
terug naar het begin

lopen

Omdat lopen zo populair is, besteden we er meer aandacht aan. Er zijn natuurlijk zeer veel verschillende vormen: van recreatiesport tot wedstrijdsport.Lopen is vooral in als algemene bewegingsvorm om de conditie te onderhouden. Veel sites deze keer.

http://www.knau.nl
Onze Koninklijke Nederlandse Athletiek Unie. Een bron voor informatie.

http://www.prh-loopgroep.nl/laac/looptips.htm
Doorklikken op deze site en je komt terecht in de wonderlijke wereld van de athletiekclubs.

http://www.bostonmarathon.org
Site van de Boston Athletic Organisation. Veel informatie over de geschiedenis van de marathon van Boston en de stad waar het evenement gehouden wordt.
M
terug naar het begin

marathon
zie lopen

http://marathon.pagina.nlN
terug naar het begin

Geen sporten die met een N beginnen...


O
terug naar het begin

Olympische spelen

http://www.sport.nl
De site van het NOC-NSF. Het is een site waarop men veel nieuws aantreft, niet alleen over de Olympische Spelen.P
terug naar het begin

paardensport
Van de CD-ROMS over dieren scoren CD's over paarden het hoogst... dat zegt wat. Vooral bij meisjes is de deze tak van sport geliefd. Het is ook de enige sport waar mens en dier samen gaan. Ook de Nederlandse successen zullen hebben bijgedragen aan deze bijzondere sport. Het is in feite de enige sport waar de mens, het dier en de natuur hand in hand gaan. Er zijn zeer veel mogelijkheden, van dressuur tot het maken van lange tochten. Via paardensport + plaats ontdek je al snel welke mogelijkheden er bij jou in de buurt zijn.

http://www.paardensport.nl
Een zeer fraaie site.

http://paarden.pagina.nl
Wie nog meer wil weten...R
terug naar het begin

roeien
Roeien is een sport waar kracht en uithoudingsvermogen tot het maximum worden "aangesproken". Zowel een sport voor jongens als een sport voor meisjes. Roeien is een sport die in bepaalde studentenkringen van oudsher zeer enthousiast beoefend wordt. Nederland heeft op dit Oympisch onderdeel ook altijd zijn successen gekend.

http://www.nlroei.nl
De site voor roeiend Ndereland. Zeer veel informatie; van informatie over wedstrijden tot informatie over het roeien zelf.

http://roei.pagina.nl
Alles over roeien!


rugby
Rugby is een typische mannensport en wel voor de groep die zich aangesproken voelt door de kreet "dit is een lekkere rauwe sport". Iedereen heeft weleens een wedstrijd op TV gezien en weet wat er met die uitdrukking bedoeld wordt.
In Engeland en Frankrijk is rugby zeer populair, in Nederland heeft het die populariteit nooit gekregen.

http://www.irfb.com
De site van de International Rugby Board.

http://rugby.pagina.nl
Inderdaad, er is zelfs een rugby-pagina.S
terug naar het begin

schaatsen
Een sport die in Nederland erg in is. Zeker als het weer een beetje vriest, houden velen duizenden hun adem in of ze de ijzers weer van de zolder kunnen halen... Ook weer een typische sport waarbij genieten van de natuur en de sportieve uitdaging hand in hand gaan. Er zijn allerlei vormen; van korte baan tot lange afstand, met als absoluut hoogtepunt "de Elf Stedentocht". Ieder jaar weer een grote vraag of die er komt...

http://www.knsb.nl
De site van de KNSB (schaatsbond)

http://www.schaatsen.com
Site van Sanex over schaatsen

http://schaats.pagina.nl
Wie alles over schaatsen wil weten.


schermen
Schermen is een sport waar het neerkomt op een geweldig reactievermogen en ook werkelijk snel kunnen reageren. Dat zie je ook aan de "lijven" van diegenen die deze zeer oude sport bedrijven. Vaak gaat het om vrij tengere pezige figuren. Meer weten?

http://www.fie.ch
De site van de internationale bond: de bond der bonden...

http://schermsport.pagina.nl
Alles over schermen.


schoonspringen
zie zwemmen


softbal
zie baseball

http://softbal.pagina.nl
De softbal-pagina.


sport (algemeen)
Er zijn zeer veel sites die zich richten op sport in het algemeen. We kunnen hier het beste op de sport.pagina wijzen. Dat is een startpagina met letterlijk een overvloed aan links. Maar wie op zoektocht is, kan hier zijn gang gaan.

http://sport.pagina.nl
Start sport.paginaski
Nu de wintervakantie voor velen geen belemmering meer is, vormen de lange latten een heerlijke uitdaging voor een sportieve vakantie in combinatie met genieten van de natuur. Er zijn werkelijk teintallen sites. Niet verwonderlijk als men ook naar de commerciŽle belangen kijkt...

http://www.snownet.com
uitgebreide site over skiŽn

http://ski.pagina.nl
Alles over de lange latten.


T
terug naar het begin

taekwondo
Taekwondo is de nationale sport van Korea en er wordt weleens gefluisterd dat de belangrijkste reden om de Olypische Spelen destijds in Korea te organiseren, was ... inderdaad, het er voor zorgen dat taekwondo een Olympische Sport zou worden. Om een lang verhaal kort te maken... dat is gelukt. Taekwondo kent ook in Nederland veel aanhangers en het is weer aardig om te zien dat het hier om een typische vechtsport gaat, die toch door zowel jongens als meisjes wordt beoefend.
Het verschil met judo is dat het hier meer om traptechnieken gaat. Trappen naar het hoofd is zelfs toegestaan! Maar je moet wel altijd een zeer goede hoofdbeschermer dragen. Snelheid, ervaring tellen hier in het bijzonder mee.

http://tkd.org
De site van de International Taekwondo Alliance.

http://taekwondo.pagina.nl
De taekwondo-pagina.


tafeltennis
Tafeltennis is beslist een sport waar iedereen kennis mee maakt. In hoeveel gezinnen is trouwens de eettafel niet even "omgetoverd" in een wedstrijdtafel met wat afwijkende afmetingen. Voor sommigen is de kennismaking met deze tak van sport een blijvertje. Ze zijn verkocht aan dit bijzondere spel waar reactiesnelheid en oog-hand-controle zo met elkaar verweven zijn.

http://bstt.cjb.net
Een internationale site met veel nieuws en informatie.

http://tafeltennis.pagina.nl
Alles over deze sport.tennis
Tennis is een sport die veel door sportsociologen is bestudeerd. Tennis is ontstaan in de hogere milieus. Het werd zowel door dames als heren gespeeld. Toen tennis werd opengesteld voor andere milieus, bleek de aantrekkelijkheid ervan door de explosieve groei die deze sport heeft gekend. Kortom, niet alleen de specifieke kenmerken van de sport, zoals het beschikken over een goede oog-hand-coŲrdinatie, een goede slagtechniek en uithoudingsvermogen spelen hier een rol, maar stellig ook de hele omgeving. Voor tennis geldt wat we ook al bij hockey hebben genoemd: een tennisvereniging is typisch een vereniging waar je vrienden voor het leven ontmoet.

http://www.knltb.nl
KNLBT, de site van de tennisbond

http://tennis.pagina.nl
De tennis-pagina.


turnen
Turnen wordt dikwijls gelijk gesteld met gymnastiek, waarbij we dan wel de opmerking plaatsen dat de ware turner je onmiddellijk zal uitleggen dat er toch een groot verschil is. En iedereen beseft ook wel dat gymnastiek gekoppeld is aan "het uitvoeren van gymnastische oefeningen" en dat het bij turnen ook gaat om bepaalde oefeningen onder de knie te krijgen. Daardoor krijgt deze sport als topsport ook wel iets van acrobatiek. Een ding is zeker, als er ťťn sport is waar het zo om "werkelijke beheersen van spieren" gaat dan is het wel turnen. Als je daar aanleg voor hebt en het is een sportieve uitdaging om het "nog beter te doen" dan is turnen stellig een interessante sport voor jou!

http://www.gymspot.com
De bekende "Gymspot-site".

http://turnen.pagina.nl
De turn-pagina.U
terug naar het beginV
terug naar het begin

vechtsport
Vechtsport is altijd als volksport beoefend. Van oudsher werden er wedstrijden georganiseerd op het gebied van vechtsport. Bij de Olympische Spelen waren vechtsporten al "in". Bepaalde vechtsporten zijn uitgegroeid tot een nationale sport. Zo is thaiboksen (een vorm van kickboksen) in Thailand een nationale sport. In Korea is Taekwondo een nationale sport.
Veel vechtsporten worden gezien als sporten voor de onderkant van de maatschappelijke ladder. Zo treft men niet veel boksers in de hogere milieus aan. Judo heeft nationale erkenning gekregen door Anton Geesink. Taekwondo is nu ook een Olympische Sport. Veel vechtsporten worden vrijwel alleen door jongens beoefend (zoals boksen). Bij andere vechtsporten zie je dat ook meisjes zich tot de sport aangetrokken voelen (judo, taekwondo).
Een aantal vechtsporten bevinden zich op de rand van wat men maatschappelijk toelaatbaar acht. Zo is freefight (een vorm waarbij alle technieken uit verschillende vechtsporten mogen worden toegepast) een vechtsport die veel weerstand ontmoet.

http://vechtsport.pagina.nl
De typische pagina om je zoektocht mee te beginnen.

http://www.vechtsport.nu
Ook een pagina die je als start-pagina kunt gebruiken.


voetbal
Omdat het dribbelen onder de studenten in Eaton (Engeland) favoriet was, kreeg voetbal in de beginfase meer aandacht dan rugby. In 1863 werden er op nationale schaal regels vastgelegd. In die tijd was voetbal in Nederland onbekend. In 1879 werd in Haarlem de Haarlemsche Football Club opgericht. In 1889 werd de Nederlandse Voetbalbond opgericht door Pim Mulier. Mulier wint in dat jaar de Elfstedentocht. Voetbal is een populaire sport die merkwaardig genoeg vrijwel alleen door jongens werd beoefend. In 1955 wees de KNVB nog een verzoek af om 14 damesvoetbalclubs als lid op te nemen. Voetbal is een typische volkssport. Voetbal is op de TV zeker de meest populaire sport. Dat maakt dat er grote bedragen in deze tak van sport omgaan.

http://www.knvb.nl
De site van de KNVB (voetbalbond)

http://www.uefa.com
Site van de UEFA, de europese voetbalbond

http://voetbal.pagina.nl
Als je nog meer wilt weten en je honger naar informatie over deze sport in feite niet meer te stillen is, kun je een zoektocht op deze start-pagina beginnen...


volleybal

Een sport waar iedereen op school mee kennismaakt. Maar ook op vakantie, op een schoolreisje... je maakt kennis met volleybal. Kortom, we hebben hier te maken met een bijzonder populaire sport. We denken dat die populairteit nu voor een groot deel afhangt van de typische kenmerken van die sport. Je speelt het in teamverband. Op vakantie is zo een team samengesteld. Jongens en meisjes door elkaar... het maakt het niet. En dan er tegenaan; snelle acties, inzicht, techniek en spanning. De opzet is eenvoudig en spreekt direct aan (vergelijk de opzet maar eens met die van honkbal). Dat een aantal die sport ook als "hun sport" in verenigingsverband willen bedrijven, is dus volstrekt begrijpelijk.http://welcome.to.volleybal
Opgesteld door een volleybal-fanaat. Alles over volleybal. Over de verschillende soorten en natuurlijk veel links.

http://volleybal.pagina.nl
Alles over volleybal.W
terug naar het begin

waterpolo
Iedereen heeft weleens een waterpolowedstrijd op de TV gezien. Een soort handbal in het water. Veel acties, snelheid, teamwork en natuurlijk dat water. Je moet sterk zijn in het kunnen trekken van korte sprints. Een sport waarvan sommigen zeggen dat het er weleens "heftig" aan toe kan gaan. Maar dat is duidelijk een van charmes van sport. Je uitleven, nu eens niet op het veld maat in het water.

http://zwemmen.pagina.nl
Ook over waterpolo.


wielrennen
Iedere Nederlander heeft wel iets met "wielrennen". Als het gewoon over het transport gaat spreken we liever over "fietsen". Gaat het over de sport dan is "wielrennen" de term die gebruikt wordt. De fiets is inderdaad een bron voor recreatiesport (lekker fietsen) maar ook een bron voor meer. En er zijn heel veel mogelijkheden. In dit verband mogen we natuurlijk ook niet vergeten dat er enkele sportevenemten zijn, die werkelijk miljoenen kijkers naar de buis trekt. Met als absolute topper de Tour de France. Sporters die voor dit beulenwerk kiezen, zijn licht en hebben vooral te maken met een meer dan normaal uithoudingsvermogen.

http://www.procycling.com
De cite van het Pro Cycling Magazine.

http://wielrennen.pagina.nl
Alles over wielrennen.Y en IJ
terug naar het begin

ijshockey
Een sport die vooral in veel noordelijke landen en met name in Canada zeer populair is. Het is in zeker zin vreemd dat deze tak van sport in Nederland geen grotere populariteit geniet. Snelle acties, techniek, werken met je team en dat alles op het ijs. En dat ijs heeft een zeer grote invloed. Bewegingen worden sneller...

http://www.iihf.com
De site van de International Ice Hockey Federation.

http://ijshockey.pagina.nl
Alles over ijshockey.Z
terug naar het begin

zeilen
Zeilen is een sport die niet voor iedereen is weggelegd. Maar als je aan de waterkant woont, is zeilen absoluut een geweldige uitdaging. De te leveren prestatie hangt natuurlijk sterk af van het soort zeilboot waar je voorkeur naar uitgaat. Zeilen is typisch weer een sport waarbij de beleving van moeder natuur van groot belang is.

http://www.zeilen.com
De site van het maandblad voor zeilers in de Benelux.

http://zeilen.pagina.nl
Alles over zeilen.zwemmen
Zwemmen is een sport waarmee iedereen kennismaakt. Het beheersen van zwemmen is immers een noodzaak in dit kikkerland. Voor een aantal was die kennismaking zo, dat ze de sport zijn blijven beoefenen. Er zijn tal van mogelijkheden. Meer weten...

http://www.swiminfo.com
Een bekende site met veel informatie.

http://zwemmen.pagina.nl

terug naar het begin
Albert Sickler bv


SportoriŽntatie

  © Albert Sickler bv - All rights reserved.